Optikai képalkotó eljárás (Optical imaging)

Amikor az emberi agy valamelyik része keményen dolgozik, akkor arra az agyterületre több oxigént szállít a véráram. A kutatók ezt a tényt használják fel ahhoz, hogy megvizsgálják, melyik része aktív az agynak a különböző mentális folyamatok közben. A legegyszerűbben az agy munkája tehát a vér színével vizsgálható, ugyanis a több oxigént szállító vér sokkal vörösebb, mint amelyik nem szállít annyi oxigént. A fejbe persze nem lehet szabad szemmel belátni, de érzékeny eszközökkel képesek lehetünk mérni a fény gyenge visszaverődését a koponyán keresztül is

Az optikai képalkotó eszköz gyenge, nem látható, infravöröshöz közeli fénysugarat bocsát ki, és az onnan visszaverődő fény összetételét elemzi. Ez a módszer könnyen alkalmazható csecsemőkön, mert csak egy sapka-szerű fejpánt viselését kívánja meg tőlük, ami nem igényel mozdulatlanságot.

A technika teljesen biztonságos és az egész világon elterjedt módszer a csecsemők agyi működésének vizsgálatára. Habár a sapka-szerű fejpánt olyan, mintha egy tudományos-fantasztikus film elevenedne meg, de viselésének nincsen semmi kockázata. Ugyanúgy, ahogy a természetes fény nem okoz semmilyen változást egy tárgyban, ez a gyenge infra-fény sem befolyásolja az agy működését.

A vizsgálat a következőképpen folyik:

- Ön mindvégig a gyermekével marad.

- Először is megmérjük a baba fejkörfogatát.

- Aztán a baba fejére tesszük a sapkát, amit egy kis pánttal rögzítünk az álla alatt. A babák általában türelmesen viselik a sapkát, de ha mégis elkezdenének sírni, akkor azonnal levesszük a fejéről.

- A sapkából üvegrost-kábelek vezetnek a géphez, amely a fényt vezérli és méri a visszaverődést.

- A vizsgálat folyamán filmeket és álló képeket mutatunk a babának. A vizsgálat nem tart tovább 5 percnél, de ha a baba fáradt vagy nyűgös lesz, hamarabb is leállítjuk azt.

Minden vizsgálatunkat, így ezt is, a magyarországi Egyesített Pszichológiai Kutatásetikai Bizottság engedélyez. A vizsgálatban való részvétel önkéntes. Ha meggondolja magát, bármikor visszavonhatja hozzájárulását a vizsgálathoz anélkül, hogy ezt meg kellene indokolnia.

Ha bármilyen kérdése van a vizsgálattal, vagy a módszerrel kapcsolatban, arra bármikor szívesen válaszolunk..

[ vissza a listához ]