EEG háló (Geodesic Sensor Net)

Ez egy olyan eszköz, amely az emberi agy természetes elektromos aktivitását méri, melyet már évtizedek óta használnak a kutatók, és az elmúlt 20 évben olyan módszereket is kifejlesztettek, amelyekkel ez kisbabákon is megtehető. Az ilyen vizsgálatok azért nagyon fontosak, mert ezekből tudunk következtetni arra, hogy hogyan fejlődik az agy, és hogy ez milyen kapcsolatban van a gyerekek viselkedésének fejlődésével.

Az agysejtek úgy "kommunikálak", hogy gyenge elektromos jeleket küldenek egymásnak. Ezt a kommunikációt kihallgathatjuk, ha érzékelőket teszünk a fejre, amelyek az idegsejtek természetes aktivitása által gerjesztett gyenge elektromos jeleket képesek rögzíteni. Az eszközt, amit mi használunk erre a célra (angol neve Geodesic Sensor Net), speciálisan csecsemők számára fejlesztették ki úgy, hogy az érzékelők, amelyeket egy háló tart össze, puha szivacsdarabokba vannak rejtve.

Az alábbiakban részletezzük, hogyan folyik egy ilyen vizsgálat.

- A baba a szülő ölében ül a vizsgálat előkészítése közben és folyamán is.

- Először egy puha mérőszalaggal megmérjük a baba fej-körfogatát, hogy a megfelelő méretű hálót kiválaszthassuk.

- Azután a hálót langyos, enyhén sós vízbe mártjuk, hogy a szivacsok átnedvesedjenek. Ettől a szivacsok megpuhulnak és az érzékelők a fejbőrhöz simulnak.

- A hálót gyorsan és könnyen fel lehet tenni a baba fejére, akárcsak egy úszósapkát. Amíg az egyikünk a hálót felhelyezi, addig a másikunk játszik a babával, hogy elterelje a figyelmét. A csecsemők általában nyugodtan viselik a hálót, mert az olyan, mintha egy sapkát adnának rájuk. Ha véletlenül mégis sírva fakadnak, akkor azt azonnal levesszük.

- Ezután a hálót a számítógéphez kapcsoljuk, amely a vizsgálat alatt rögzíti az agy működését. A vizsgálat abból áll, hogy a babának képeket vagy jeleneteket mutatunk addig, amíg érdeklődését fenn tudjuk tartani.

- A háló viselése esetleg enyhe piros nyomásfoltokat hagyhat a baba fején, de ezek levétel után rövid időn belül elmúlnak.

[ vissza a listához ]