Szemmozgás-követés (Eye tracking)

Életkor: 6-20 hónapos babák

Kérdés: Hova néznek, konkrétan mit és mennyi ideig figyelnek a babák a videókban?

Alapelv: Alapelv: Az ember általában arra fókuszál, ami érdekli, amit relevánsnak tart, vagy ahonnan a megoldást várja. Szemmozgás-követő eszközök segítségével megtudhatjuk, mennyi ideig nézi a baba a kép egyes részleteit, vagyis mi az, ami a leginkább leköti a figyelmét, így következtetni tudunk arra, hogyan gondolkodik a látottakról.

Módszer: A szerkezet egy ártalmatlan infravörös fényt bocsát ki, amely visszaverődik a baba szeméről, és a műszer a visszaverődés alapján pontosan meg tudja mérni, hova néz a pici egy adott időpillanatban. Ezt mi utólag egy piros vagy zöld pont formájában (l. a képen) látjuk a videóra vetítve, amely a baba szemmozgásának megfelelően cikázik a képernyőn. :)

Példa: Vajon a babák összekapcsolják-e egy-egy használati tárgy képét az azt használó testrésszel? Ha például mutatunk egy cipőt, majd utána egymás mellett egy kezet és egy lábat, a babák inkább a lábra néznek-e, illetve hosszabban nézik-e a lábat, mint a kezet? Az 1 éves babáknál kimutatható, hogy összekapcsolják a cipőt a lábbal, a kesztyűt a kézzel, kanalat a szájjal, és a telefont a füllel (2012 őszi hírlevél).

[ vissza a listához ]